maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kivaa kabobista

Isoille papukaijoille tarkoitetuista kabob-leluista saa pienellä vaivalla kivaa pienillekin. Näistä leluista ilahtuu papukaijojen lisäksi myös suoranokat. Kabobit saadaan agaaven runko-osasta ja materiaalina ne muistuttavat hyvin kevyttä ja huokoista puuta, jossa kuitenkin on suhteellisen kova pinta. Sisus on kuitenkin niin pehmeää, että jopa neitokakadu saa sitä vaivattomasti nakerreltua. Agaaven lehdistä syntyy lintujen parissa jokaiselle tutuksi tullut sisalnaru.

Esittelen tässä muutaman erilaisen version.

1. Kabobista hirssijemma




Ota valmis kabob-lelu, töki siihen reikiä saksien avulla ja työnnä reikiin hirssiä. Ja valmista tuli.
Lelu kannattaa ripustaa oksan lähelle tai tökkiä siihen kiinni myös pieniä oksia, sillä kabob ei itsessään tarjoa mitään laskeutumispaikkaa linnuille.


2. Versio pienille papukaijoille




Tämä lelu vaatii jo (ainakin edelliseen verrattuna) hieman vaivannäköä.

Tarvikkeet:

  • Kabob-paloja
  • Nakerreltavaa: oksia, pahvirenkaita, pahvinpaloja, kuivattua maissia, jäätelötikkuja... 
  • Rautalankaa (2 mm)
  • Aluslevy tai vastaava
  • Pihdit


Aloita poraamalla kaikkiin osiin parimillinen reikä. Mikäli käytät valmista kabob-lelua, on tässä reiät jo valmiina ja sinun täytyy ainoastaan purkaa lelu. Tökkää kabob-paloihin pienet reiät hirssiä varten vaikkapa saksien avulla. Paloittele oksat sopivan kokoisiksi ja poraa niihin jokaiseen reikä keskelle.


Maissin saa vaivattomasti sahattua pienemmiksi pätkiksi. Kuivattua maissia ja pahvirenkaita löytää eläinkaupoista. Maissit löytää todennäköisemmin jyrsijöille tarkoitettuina, pahvirenkaita sen sijaan myydään ihan lintujen leluiksi.


Jäätelötikkuja saa ostettua askartelutarvikeliikkeistä, joskin itse olen nakittanut tuttavat keräämään tikut syömistään jäätelöistä. Kerään pestyt tikut pussiin ja kun niitä on kertynyt iso läjä, desinfioin ne vielä kaatamalla kiehuvaa vettä päälle.


Laita leluun rohkeasti erilaisia materiaaleja, joista papukaijasi saattaa tykätä. Koska itselläni on samassa häkissä myös suoranokkia, on lelusta viisainta jättää pois pahvinpalat, jotka voivat (papukaijan silputtua ne suikaleiksi) innostuttaa peippoja pesintään.



Leikkaa rautalangasta sopivan mittainen pätkä sen mukaan, miten ison lelun tahdot tehdä. Kiinnitä toiseen päähän rautalankaa kuvan osoittamalla tavalla aluslevy, metallirengas tai jokin vastaava osa. Tämä toimii stopperina, jotteivat osat pääse putoamaan rautalangan läpi.

Sitten vain pinkkaamaan lelunosia rautalankaan joko satunnaisessa tai haluamassasi järjestyksessä. Oksanpätkät toimivat sekä istuma- että kiipeilypaikkoina kuten myös nakerreltavana. Oksia kannattaa laittaa niin, että lintu voi suhteellisen vaivattomasti kiipeillä koko lelun päästä päähän. Oksien paksuus voi hyvin vaihdella, käytin itse ohuita pajunoksia, sillä niitä oli paljon varastossa.


Kun lelu on valmis, katkaise mahdollinen ylimääräinen rautalanka pois ja kiepauta loppu pienelle lenkille. Kiinnitä tähän lenkkiin pikalenkki, sakkeli tai vastaava, jonka avulla ripustat lelun haluamaasi paikkaan.

Täytä kabobin kolot hirssillä ja valmista tuli.


3. Suoranokkaversio edellisestä


Koska suoranokat eivät nakertele, voi niille tarkoitetusta versiosta jättää kaiken ylimääräisen pois. Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan leluun tulee pelkästään oksanpätkiä orsiksi ja kabobin paloja namijemmoiksi. Tämä versio toki käy myös papukaijoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti