tiistai 27. maaliskuuta 2012

Terveellisempiä lintunameja

Monet linnut pitävät suuresti erilaisista siementangoista ja muista linnuille suunnatuista nameista. Näitä itse tekemällä tietää, mitä aineksia on käytetty ja millaisissa olosuhteissa namit on valmistettu. Halutessaan kaikki ainekset pystyy hankkimaan luomulaatuisina. Linnuille kannattaa suosia ihmisravinnoksi tarkoitettuja aineksia ja myös mahdollisuuden mukaan luomua, sillä nämä ovat parempilaatuisia ja terveellisempiä kuin vastaavat eläinlaatuiset tuotteet. Eri maiden lainsäädännöissä on eroja eläintuotteiden kohdalla, mutta kaikissa on kuitenkin yhteistä se, että ihmisravinnoksi tarkoitetut ovat laadukkaampia ja puhtaampia ja luonnollisestikin sitten vielä luomutuotteet ovat näistä parempia.

Suuremmilla lintumäärillä myös hinta muodostuu tärkeäksi tekijäksi, itse tehdyt tulevat huomattavasti valmiita edullisemmiksi, vaikka aineksina käyttäisikin mahdollisimman paljon luomutuotteita. Ainesten ostaminen kerralla toki maksaa, mutta siitä määrästä tekee huomattavan määrän herkkuja.

Näiden herkkujen pohjana käytetään hamppuvoin ja hunajan sekoitusta, joten nämä sopivat kaikille siemeniä syöville linnuille. Halutessaan hamppuvoin tilalle voi tehdä voita mistä tahansa muusta öljyisestä siemenestä tai pähkinästä, hyvänä esimerkkinä Yhdysvalloissa suosittu maapähkinävoi. Pitäisikö lintusi kuitenkin enemmän vaikkapa saksan- tai parapähkinävoista?

Ota kuitenkin aina selvää oman lajisi ruokintasuosituksista, sillä vaikka rasvat ovatkin välttämättömiä kaikille linnuille, on niiden päivittäisessä tarpeessa huomattavia eroja eri lajien välillä. Anna nameja tarjolle siis ainoastaan linnullesi sopiva määrä.

Valmiiden namien tarjoilussa ainoastaan mielikuvitus on rajana. Voit ripustaa niitä roikkumaan hedelmävartaaseen tai sisalnaruun, tökkiä oksanpätkiin tai piilotella erilaisiin namijemmoihin. Tai miksi et tekisi niistä pienen kokoisia ja tarjoilisi linnulle isommaksi palkinnoksi tai herkutteluhetkiin ihan sellaisenaan?

Tämä resepti on syntynyt kokeilujen ja testien kautta ja valmiin lopputuloksen maittavuus on testattu laajoin eläinkokein. Koe-eläimet söivät testiannoksen (pellillisen) hetkessä ja lisääkin olisi maistunut.

Huom! Ohjeesta tulee kuvan mukainen, yli kilon annos. Jos olet epävarma suosiosta, kannattaa kaikki ainekset jakaa kahteen tai neljään osaan ja näin tehdä pienempi annos. Tai voit tehdä ohjeen mukaisen pohjan ja sen jälkeen jakaa sen useampaan pieneen erään, jotka voi maustaa jokaisen eri tavalla - näin saa testattua useampia makuja miltei samalla vaivalla.

Pohja:
  • 400g hamppuvoita
  • n. 100g hunajaa

Lisukkeet:
  • 2 tl spirulina -levää
  • 1 rkl hamppuproteiinijauhetta
  • 2 dl jauhettuja siemeniä tai esimerkiksi kuivatuista marjoista tehtyä jauhetta
  • pähkinöitä, lisukesiemeniä ja/tai kuivattuja marjoja tai hedelmiä
  • linnun omaa siemensekoitusta ja/tai pellettejä (Mikäli teet ohjeen mukaisen annoksen, varaa ainakin kilo siemeniä lähistölle!)

Aineksia
1. Valmista ensin hamppuvoi:

400g kuorittuja hampunsiemeniä
4 rkl vettä
1 tl öljyä (kasviöljyt ovat linnuille sopivia, mutta halutessa tämän voi jättää kokonaan poiskin)

Laita hampunsiemenet tehosekoittimeen tai sauvasekoittimelle sopivaan kulhoon. Lisää joukkoon vettä ja öljyä. Sekoita. Lisää tarvittaessa vettä, jos tahna tuntuu liian paksulta, etkä meinaa saada sitä sekoittumaan. Tahnan valmistaminen voi olla helpompaa pienissä erissä. Älä lisää liikaa vettä, sillä tahnasta ei kuulu tulla juoksevaa.

Valmista hamppuvoita
2. Seuraavaksi sekoita hamppuvoin joukkoon kiteistä hunajaa. Muuta hunajan määrää lintujesi mieltymysten mukaan. Hunaja toimii yhdessä hamppuvoin kanssa sidosaineena. Käytä tämän vuoksi mieluummin kiteistä hunajaa, sillä juokseva hunaja ei kovetu välttämättä kunnolla.

Hamppuvoita ja hunajaa sekaisin
3. Pohja on nyt valmis. Seuraavaksi taikinaan lisätään halutut lisukkeet ja koostumus työstetään kiinteämmäksi. Lisää siis joukkoon hieman “jauhoja”. Älä käytä kuitenkaan valkoisia vehnäjauhoja tai vastaavia, vaan laita sekaan erilaisista siemenistä tai kuivatuista marjoista tehtyä jauhetta (molempia saa ostettua valmiina muun muassa luontaistuotekaupoista). Näin saat seoksesta terveellistä. Jauhojen tarkoitus on kiinteyttää seosta. Älä lisää kerralla liikaa jauhoja.

Pellava-, auringonkukka- ja kurpitsansiemenjauhoa
4. Tässä vaiheessa on hyvä sekoittaa joukkoon spirulinaa, hamppuproteiinijauhetta, vitamiinisekoitusta, jauhemaista kalsiumia tai mitä tahdotkaan.

Vasemmalla hamppuproteiinijauhoa, oikealla vihreää spirulinaa
Spirulina värjää seoksen vihreäksi, mikäli tahdot vaaleampaa, laita sprirulinaa vähemmän tai jätä se kokonaan pois. Marjajauheita käyttäessä tulee myös seoksen väri muuttumaan, esimerkiksi mustikkajauho tummentaa. Mikäli seoksen värillä on merkitystä, valitse käytettävät ainekset sen mukaan. Älä käytä keinotekoisia väriaineita.
Jauhoja lisätään, kunnes seoksesta tulee kiinteää
5. Lisää loput jauhot sekaan. Seoksen tulisi olla tässä vaiheessa paksua, taikinamaista.

Pähkinöitä ja erilaisia siemeniä
6. Sitten vain lisäämään sekaan loput ainekset, eli pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja marjoja, linnun omaa siemensekoitusta, pellettejä... Siirry tässä vaiheessa työstämään taikinaa käsin, sillä sekoittimen käyttö pilkkoisi ainekset tomuksi.
Kuvassa maapähkinöitä, chia-siemeniä ja ison papukaijan siemensekoitusta. Pari kuivattua chiliäkin kuvassa näkyy. Lisäsin näitä aineksia kolminkertaisen määrän kuvassa näkyvään verrattuna.
Lisää aineksia pienissä erissä huolellisesti sekoittaen. Mikäli siemeniä ja muuta kuivaa tulee liikaa sidosaineeseen verrattuna, tulee lopputulos olemaan varsin murenevaa ja huonosti muotoiltavaa.

Valmista!
 Seuraava vaihe on työstää taikina haluamaansa muotoon. Voit pyöritellä taikinasta erikokoisia palloja, litistää palloja pyöreiksi levyiksi, tehdä palasia piparimuotilla, pyöritellä tankoja...
Voit myös päällystää taikinalla puutikkuja, joihin voit ruuvata koukut ja ripustaa ne sitten häkkiin.

Valmiit palaset voi pyöritellä siemensekoituksessa, kuivatuissa hedelmissä, jauhetuissa siemenissä/pähkinöissä tai jättää kokonaan päällystämättä.

Puupalikat on tarkoitus täyttää siemenmassalla.
Porasin puupalikoihin pari isoa reikää. Näin syntynyt ontto palikka on tarkoitus täyttää herkulla, ruuvata siihen koukku ja ripustaa häkkiin. Lelu sopii varsin hyvin isoille papukaijoille, jotka pääsevät käyttämään nokkaansa tavoitellessaan syvemmällä olevia herkkuja. Tämä toimii toki myös pikkulinnuille, jotka voivat nokkia herkkuja puun sisältä. Muista tällöin riittävän matalat onkalot tai riittävän laajat aukot, jottei pienet jää päistään jumiin syötävää tavoitellessaan.

Tyhjät herkkutikut uusiokäytössä!
Olen säästänyt kaupasta ostettujen herkkutikkujen puurunkoja tähän tarkoitukseen. Näissä on jo valmiina ripustukseen sopivat kiinnikkeet. Pese tikut ennen uudelleenkäyttöä kuumalla vedellä.

Massan painelu tikun ympärille voi tuntua aluksi haastavalta
Painele taikinaa tikun ympärille. Varaa tähän hieman kärsivällisyyttä, sillä taikina ei välttämättä tunnu aluksi tarttuvan ollenkaan tikkuun. Jatka kuitenkin sinnikkäästi, niin pian huomaat tikun olevan täysin kuorrutettu. Pyöritä valmis tikku siemenseoksessa.
Älä murehdi, jos tikusta ei tule suora tai tasapaksu, kyseessä ei ole kauneuskilpailu, joten ulkonäöllä ei ole mitään merkitystä vaan hyvä maku ratkaisee.

Valmiit namijemmat, eli puunpalat on täytetty seoksella. Tökkäsin vielä lopuksi jokaiseen aukkoon puolikkaan maapähkinän houkutellakseni linnun nopeammin näiden lelujen kimppuun.
Pienet päällystämättömät pallot on tehty ison kaijan namipaloiksi.
Valmiita herkkutikkuja.
Annos valmiita herkkuja, monessa eri muodossa.
Ja kaikki valmista! Jätä palat kuivumaan esimerkiksi leivinpaperin päälle. Palojen koosta riippuen kuivumiseen voi mennä useampikin päivä. Kuivumiseen kannattaa varata mieluummin liikaa, kuin liian vähän aikaa, liian pitkään kuivattaminen ei tee vahinkoa, sen sijaan kosteiden herkkujen pakkaaminen ilmatiiviiseen paikkaan saa ne pilaantumaan.
Herkut voi tarjota toki vaikka saman tien, mutta kuivattaminen saa ne kovettumaan ja pysymään muodossaan. Herkut säilyvät kuivuttuaan parhaiten ilmatiiviissä rasiassa, viileässä paikassa.
Säilyvyys on parhaimmillaan jopa useita kuukausia. Voit myös halutessasi pakastaa herkut, jolloin ne säilyvät tuoreempina.

4 kommenttia:

  1. Mitä luulet, voisiko hamppuvoin tapaan valmistettu seesamvoi toimia yhtä lailla sidosaineena? Siinä olisi myös mukavasti kalsiumia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki öljyiset siemenet ja pähkinät toimivat kyllä tuossa, eli seesamkin toimii hyvin. Kannattanee tosin tehdä mustista seesaminsiemenistä, ne ovat kuitenkin öljyisempiä. Ja tietty aina voi tarvittaessa heittää sekaan hieman kylmäpuristettua kookos- tai hamppuöljyä, jos koostumuksesta meinaa tulla liian jauhoista. :)

      Poista
  2. Mistä noita tarvikeaineita saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorittuja hampunsiemeniä, spirulinaa, hamppuproteiinijauhetta ja erilaisia jauhettuja siemeniä saa ostaa luontaistuotekaupoista (esim. Ruohonjuuri tai Hyvinvoinnin Tavaratalo), niiden verkkokaupoista sekä joistakin suuremmista marketeista (Prismat ja Citymarketit lähinnä).

      Kasviöljyksi käy esimerkiksi kylmäpuristettu hamppu- tai kookosöljy (ei kookosrasva, vaan se nestemäinen öljy, jota myydään lasipurkeissa). Näitä saa myös luontaistuotekaupoista sekä joistakin isommista tavallisista kaupoista. Kylmäpuristettu rypsiöljykin toki käy, sitä löytää ihan tavallisista kaupoista.

      Pähkinöitä, erilaisia irtosiemeniä ja kuivattuja marjoja ja hedelmiä kannattaa katsella luontaistuotekauppojen ja isompien kauppojen lisäksi ihan Punnitse & Säästä -liikkeistä, niissä on ollut hyvin lisäaineettomia ja sokeroimattomia, eli linnuille sopivia, kuivattuja hedelmiä, monia erilaisia pähkinöitä ym. Jokaisen laarin päällä lukee ainekset, niin siitä näkee helposti mitkä sopii linnuille. Ja kun tuotteet ei ole valmiiksi pakattuja, niin saa ottaa ihan niin pienen tai ison annoksen kuin itse tahtookaan. Otan itse aina ihan pari viipaletta, jos tahdon kokeilla jotain uutta, ei mene sitten niin paljoa hukkaan, jos ei kelpaakaan linnuille.

      Nuo kaikki ainekset on ihan ihmislaatuisia, eli voi hyvin käyttää omiinkin kokkailuihin sen, mitä linnuilta jää yli. :) Esimerkiksi itse laitan hieman spirulinaa smoothieiden ja pirtelöiden sekaan. Värjää kyllä juoman, mutta ei maistu läpi ja on terveellistä. :)

      Tämän ohjeen ainekset on muistaakseni hunajaa, pähkinöitä ja lintujen omaa siemensekoitusta lukuun ottamatta tilattu Ruohonjuuren verkkokaupasta, olen aika paljon tilaillut sieltä linnuille juttuja.

      Poista